Clinic med Eamon Hickey


I lördags fick jag och mamma ett infall och åkte på en clinic med Eamon Hickey (blev det syftningsfel nu? jaja, ni förstår vad jag menar..). Vi tog med oss pappa också!



Väl på clinicen visade Hickey två olika 2,5-åringa (lika gamla som vår Sickan) hästar. Höll inte riktigt koll på härstamningen men om jag inte minns fel var den ena hoppstammad och den andra dressyrstammad.


Den första hästen var extremt känslig och det tog lång tid att vänja den vid alla saker (berörelse med spö, påsar, gå över vattenmatta och slutligen shabrak och sadel). Han pysslade med denna hästen i 1,5 timma men han var noga med att berätta att det endast var för att det var clinic. Man ska max hålla på med sin unghäst i 20-30 min om dagen, annars blir det för mycket för dem.
Hur som helst så satt han upp på denna hästen i slutet. Eller nej, han satte sig aldrig i sadeln, men han satt 5 cm över sadeln. Denna hästen hade endast blivit hanterad från marken lite innan.


Nästa häst var mer hanterad och hade blivit tömkörd en del, dock utan bett i munnen utan tjejen hade använt ett sidepull. Eamon förklarade ett enklarare sätt att tömköra (vilket dock kräver att hästen är sadelvan). Man spänner ett stigläder genom stigbyglarna och under magen på hästen så att det blir som en gjord, sedan trär man bara en lina genom stigbyglarna, precis som på en vanlig tömkörningsgjord. Enkelt men väldigt funktionellt!
Hur som helst var denna hästen väldigt mycket lättare, men verkade nästan lite för mycket åt andra hållet istället, slö och tråkig. Denna häst satt han på ganska snabbt och skrittade och travade på liten liten volt.

När hästen sänker huvudet och smaskar har den förstått vad du vill
att den ska utföra. Detta var den känsliga hästen.


Häst nr. 2. Det är oftast lättare att göra vissa övningar på en mindre
yta, då har man mer koll och mer närkontakt med hästen.

Hickey longerade inte i lina utan använda sig hela tiden av grimskaft med kedja. Han använder sig helst av grimma så mycket han kan då det sparar hästens mun. Han gav tipset att vid veterinärbesiktningar och liknande, där träns och bett krävs, ha grimma över tränset så hästen slipper att bli ryckt i munnen om den skulle busa lite.

Den övning som genomsyrade hela clinicen var den där han flyttade hästen. Först tog han tag i med handen stadigt i grimmans sidostycke, därefter tog han tag i hästens svans, sedan gick de runt i en liten cirkel med målet att hästen skulle flytta under sig inner bakben. När hästen lyssnade vände han istället huvudet utåt och tryckte på "gropen" där bogen går över till hals. Hästen skulle då flytta utåt istället och korsa sina framben. När den lyssnat och utfört båda dessa saker skulle hästen "flexa", dvs. vända huvudet in mot sadelgjordsstaden och Hickey själv (ungefär som fuxen gör på bilden ovan).

Sammanfattningsvis så tyckte jag att clinicen var väldigt intressant och lättsam. De övningarna han gjorde var väldigt simpla men ack så praktiska och hans små roliga historier förgyllde bara det hela! Till exempel så förklarade han varför det är bra att vänja hästen vid att bli dragen och pillat i svansen. En gång när han red så fastnade hästen med svansen i ett hinderstöd som släpades med efter hästen och då "blev den lite spänd". Hade hästen varit van vid att bli dragen i svansen hade den förmodligen inte blivit lika stissig.

En liten instickare här efteråt som jag tycker är kul är att vi provade många av Hickeys övningar på Sickan igår och hon gjorde allting utan problem. Börjar fundera på om det är något fel på henne.. Haha!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0